P1 på besøg i Dreyer-samlingen

P1 har besøgt Carl Th. Dreyer-samlingen i anledningen af Filmmuseets 75-års fødselsdag. I udsendelsen P1 Eftermiddag rapporteres der fra en rundvisning i DFI's omfattende særsamling. Besøget følges op af et indslag om Dreyers film Vredens Dag, som indgår i P1's alternative kulturkanon. Hør begge indslag og læs mere herunder.

brevp1_cut

Udsnit af Dreyers brev til Preben Lerdorff Rye, angående Ryes ændringsforslag til Johannes-figuren i Ordet ©DFI. Læs hele brevet

DR.DK skriver om de to indslag i P1 Eftermiddag:

Det danske filmmuseum fylder 75

28 Nov. 2016,kl. 15:34

"Dette efterår fylder Det danske Filmmuseum 75 år. Stedet begyndte i det små i november 1941. I 1950 blev museet selvejende, og med filmloven i 1964 blev Filmmuseet en selvstændig institution under Kulturministeriet. Samlingen af gamle filmruller blev flyttet ind i et nedlagt fort i Bagsværd, og selve museet og biografen rykkede ind i et gammelt hus på Christianshavn. For 20 år siden flyttede Filmmuseet sammen med Filminstituttet i det nyrenoverede Filmhus centralt i København. Nu er museet, arkivet og cinemateket en del af Filmhuset. Som for alle andre museer er opgaverne: indsamling, bevaring og formidling. Vores reporter Emma Høj havde tidligere på dagen fået en privat rundvisning. Medvirkende: Ove Brusendorff: Tidligere direktør hos Filmmuseet Svend Carstensen; radiovært i Statsradiofonien Lisbeth Richter Larsen; kulturformidler ved Det Danske Filminstitut Emma Høj; Journalist"

Hør reportagen fra rundvisningen i Dreyer-samlingen

P1's alternative kulturkanon: Vredens dag

28 Nov. 2016,kl. 15:48

"Vi er nået til den sidste kulturkanon i denne måned, og i dag var det jer lyttere, der har valgt værket. Temaet er død, og det værk, der har fået flest stemmer, er filmen "Vredens dag" af filmskaberen Carl TH Dreyer. Filmen er fra 1943, og handler om et stærkt religiøst præstemiljø i Danmark i 1620'erne. Vores reporter Michael Müller har talt med filmhistoriker Casper Tybjerg fra Københavns Universitet, om hvad der gør denne film til et mesterværk. Medvirkende: Michael Müller; Journalist Casper Tybjerg; Filmhistoriker fra Københavns Universitet Michael Müller; Journalist"

Hør interviewet med Casper Tybjerg om Vredens Dag


Kilde: http://www.dr.dk/p1/p1-eftermiddag/p1-eftermiddag-2016-11-28

udsnit_skab4_dreyersamlingen_dfiUdsnit fra arkivskab i Carl Th. Dreyer-samlingen, hvor Dreyers eget omfattende arkiv er bevaret intakt. ©DFI. Klik for stort formatpostkort1_ligg_dreversamling_©dfiDreyers postkort fra 18/10 1910 til Ebba. Dreyer beretter at Christiania (Oslo) "...mod Forventning er en grim og skrupkedelig By". ©DFI. Klik for stort format
Det Danske Filminstitut CARL TH. DREYER - LIV OG VÆRK

DREYER@DFI.DK
OM CARLTHDREYER.DK

Til toppen
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55, 1123 København K
Tlf. +45 3374 3400
dfi.dk

Til forsiden

stats