Balloneksplosionen

(Kay van der Aa Kühle, DK, 1913)

Om filmen

I fabrikant Grøndahls villa bor den unge smukke og forældreløse Amalie. Alt for tidligt er hendes elskede forældre døde. Amalies eneste beskytter er nu Gründahl, der også sørger for opdragelsen af hende, til hun bliver myndig. Grøndahls følelser for Amalie er dog på ingen måde faderlige. Han udspionerer den unge kvinde, så hun aldrig får et øjebliks privatliv. Det er frygteligt for Amalie, der har et varmt og godt hjerte. Det er ikke mærkeligt, at hun føler sig ulykkelig under sin plejefars tag. Dagligt drømmer Amalie om at slippe ud i friheden, væk fra den tyran og plageånd, som Grøndahl er.

Med medfødt kvindelig list lægger hun nu en plan. I en vase lægger hun en seddel med teksten: "Den der befrier mig fra min ensomhed skal få mit hjerte. Amalie". Amalie lægger hele sin fremtid i hænderne på et ungt bud, der videregiver hendes vase til den unge millionær, Jack Morton. Da vasen efter noget tid går i stykker, ser han sedlen. Jack Morton bliver ganske forstemt over, at et menneske kan være så ulykkeligt, og han beslutter sig for at finde den unge Amalie.

Da han omsider står ansigt til ansigt med hende, bliver det hans mission atter at få den unge kvinde ud i friheden. Men den mistroiske plejefar, Grøndahl, slipper ikke de to af syne. En aften klatrer Jack Morton op til Amalies vindue, og en yderst spændende jagt begynder, da Grøndahl opdager, hvad der er ved at ske. Grøndahl er lige i hælene på det unge par, da de opdager en ballon, der er ved at stige til vejrs. De kaster sig om bord og når lige netop i luften. Men Grøndahl når at gribe fat i tovene og hejser sig op. Da ballonen er højt oppe, styrter han i havet. Heldet er dog med Grøndahl, og han stiger om bord i en anden ballon. Uden at tænke sig om, tænder han en cigaret, og ballonen eksploderer. Nu kan Jack Morton og hans unge Amalie endelig få fred og koncentrere sig om friheden og lykken.


     
 

Grundoplysninger

   
  Andre titler:     Ein Drama in den Lüften (DE)
The Hidden Message (GB)
     
  Land: Danmark
     
  Kategori: Spillefilm
     
  Produktionsselskab: Det skandinavisk-russiske Handelshus
     
  Format: 35 mm - 1,33:1 - s/h - stum
     
  Biografpremiere: 6.3. 1913 / Victoria-Teatret
     
     
 

Credits

 
     
  Instruktion  
  Kay van der Aa Kühle Instruktør
     
  Manuskript  
  Carl Th. Dreyer Manuskriptforfatter
     
  Andet  
  Carl Th. Dreyer Ballonfører
  Rasmus Ottesen Ballonfører
     
  Medvirkende  
  Richard Jensen Jack Morton, bortfører
  Emilie Sannom Amalie, bortførerens brud
  Valdemar Møller Direktør Grøndahl, den onde onkel
     

Fotos