Der var engang

(Carl Th. Dreyer, DK, 1922)

Der var engang, en filmatisering af Holger Drachmanns nationalromantiske skuespil, foregår i en eventyrlig fortid. Den skikkelige gamle konge af rokokolandet Illyrien lader sin smukke, men lunefulde datter få sin vilje i alt: hun afviser alle sine friere og lader dem henrette uden pardon. Prinsen af Danmark kommer rejsende med sin tro følgesvend Kaspar Røghat og taler så godt for sig, at prinsessen lader ham slippe med livet, selv om hun afviser ham. Hjemme i de danske skove møder prinsen en mystisk gammel mand, der giver ham en tryllekedel. Prinsen forklæder sig som fattig stodder og lokker prinsessen til at give sig adgang til sit soveværelse. Kongen kommer til, alarmeret af Røghat, og forstøder sin datter. Hun må nu leve sammen med den fattige mand i hans hytte dybt inde i skoven. Efterhånden mildnes hendes sind, og hun lærer at elske ham – så højt, at hun foretrækker ham, da hun får en ny chance for at ægte prinsen: heldigvis er de én og den samme.

Filmen var et forsøg på at lave en dansk nationalfilm efter den opskrift, som man mente havde givet de store svenske film succes: den var baseret på et kendt litterært værk og brugte naturen som ramme. Schnéevoigts billeder af den danske skov er fantastisk stemningsfulde og betagende smukke, men Dreyers syntes selv, at filmen manglede fremdrift – måske fordi Drachmanns poetiske eventyrspil ikke kunne tilfredsstille Dreyers ønske om en naturalistisk og nuanceret personskildring. Produktionen løb også ind i økonomiske vanskeligheder, og Dreyer måtte bl.a. sløjfe den store markedsscene.

Der var engang var en stor succes ved den danske premiere, men nogen omfattende international distribution synes filmen ikke at have fået. Den forsvandt hurtigt af syne og betragtedes i mange år som tabt. En ufuldstændig kopi blev fundet i 1960’erne, som desværre mangler hele den sidste fjerdedel af filmen samt en række andre scener.

CASPER TYBJERG


Produktionsselskab: Sophus Madsen Film
Distributionsselskab:  Fotorama
Censur:  Tilladt for alle
Biografpremiere: 3.10. 1922 / Palads 
Forlæg:  Efter Holger Drachmanns skuespil fra 1885 (opført 1887), som bygger på H. C. Andersens eventyr "Svinedrengen", udgivet første gang i december 1841.

Instruktion

Carl Th. Dreyer  Instruktør 

Manuskript

Carl Th. Dreyer  Manuskriptforfatter 
Palle Rosenkrantz Manuskriptforfatter

Produktion

Sohus Madsen Producent 

Foto

George Schnéevoigt Fotograf 

Produktionsdesign

Jens G. Lind Produktionsdesigner 

Medvirkende

Peter Jerndorff Kongen af Illyrien 
Clara Pontoppidan Prinsessen af Illyrien
Svend Methling Prinsen af Danmark
Hakon Ahnfelt-Rønne Kaspar Røghat
Torben Meyer Ceremonimesteren
Karen Thalbitzer Bolette Fadebursterne
Valdemar Schiøler Linck  Papegøje-kammerherren
Viggo Wiehe Schweitzeren
Mohamed Archer 1. frier
Henry Larsen  2. frier
Lili Kristiansson 1. hofdame
Zun Zimmermann 2. hofdame
Bodil Faber 3. hofdame
Emilie Walbom Køgemesterinden
Lars Madsen Bissekræmmeren
Wilhelmine Henriksen "Doktor-Dorthe"
Frederik Leth Kulsvieren
Musse Scheel Overhovmesterinden
Gerda Madsen

Instruktør: 
Carl Th. Dreyer

Udgivelsesår: 
1922

Land: 
Danmark

Andre titler: 
Once Upon a Time (GB)
Det var et gång (SE)
Érase una vez (ES)

Kategori: 
Spillefilm

Længde: 
2655 meter - 75 min. (DVD)

Format: 
35 mm - 1,33:1 - s/h - stum

Se klip fra filmen

Plakat

Fotos fra filmen

Program