Die Gezeichneten

(Carl Th. Dreyer, DE, 1922)

Die Gezeichneten foregår i Rusland før og under revolutionen i 1905. Den vigtigste person er den jødiske pige Hanne-Liebe, der allerede fra barnsben mærker fordommene blandt russerne. På grund af en ondsindet intrige bliver hun bortvist fra sin skole og rejser til Skt. Petersborg, hvor hendes bror Jakov er en velhavende advokat. Han har omvendt sig til kristendommen og er blevet forstødt af sin fader. Hanne-Liebe møder igen en revolutionært sindet student, Sascha, som kommer fra hendes hjemby. De bliver forelskede, men Sascha lader sig alligevel lokke af politiprovokatøren Rylowitsch til at forberede en revolutionær terrorhandling. Politiet arrester ham og alle hans fæller, og Hanne-Liebe bliver forvist til sin hjemby. For at lede den ulmende utilfredshed i befolkning bort fra sig selv anstifter myndighederne jødepogromer. Forklædt som munk spreder Rylowitsch antisemitismens gift. Jødehadet forvandler en glædesdemonstration over zarens proklamation af en række borgerlige frihedsrettigheder til et mareridtsagtigt voldsorgie; Jakov og mange andre bliver dræbt, og kun Hanne-Liebe bliver i sidste øjeblik reddet af Sascha.

Dreyer baserede sin film på den danske roman Elsker hverandre (1912) af forfatteren Aage Madelung, som både i Danmark og den tysktalende verden havde et stort publikum; Die Gezeichneten (”De mærkede”) var titlen på den tyske udgave af romanen. Dreyer stræbte efter størst mulig autenticitet. Sammen med scenografen Jens Lind rejste han til Lublin i Polen, som havde en meget stor jødisk befolkningsgruppe, og baserede filmens eksteriørdekorationer, bygget i Berlin, på arkitekturen dér.

Dreyer var gennem hele livet en svoren fjende af antisemitisme, men kun i denne stærke og imponerende film behandler han emnet direkte. Der er få – om nogen – film fra denne periode, der fremstiller racehadets destruktive kraft så tydeligt som denne, og voldsomheden i den afsluttende pogrom virker stadig chokerende. I samtiden var den ingen succes, og med sin prunkløse realisme er den ufortjent forblevet et lidt overset værk i Dreyers produktion.

CASPER TYBJERG


Produktionsselskab: Primus Film - Berlin
Distributionsselskab:  Fotorama
Censur:  Tilladt for alle
Biografpremiere: 7.2. 1922 / Palads 
Tysk premiere 23.2. 1922 i Primuspalast, Berlin. Her medvirkede et stort orkester med orgel samt et russisk balalajkaorkester.

Instruktion

Carl Th. Dreyer  Instruktør 

Manuskript

Carl Th. Dreyer  Manuskriptforfatter 

Produktion

Otto Schmidt  Producent 

Foto

Friedrich Weinmann  Fotograf 

Produktionsdesign

Jens G. Lind  Produktionsdesigner 
Victor Aden Scenograf-assistent

Kostumer

Leopold Verch  Kostumier 
Willi Ernst Kostumier
Karl Töpfer Kostumier

Medvirkende

Adele Reuter Eichberg Gamle fru Segal 
Wladimir Gajdarov  Jakow Segal, advokat, fru Segals søn
Polina Piekowska Hanne-Liebe, fru Segals datter
Sylvia Torff  Zipe, fru Segals datter
Hugo Döblin Abraham, gift med Zipe
J. Duwan-Torzoff Suchowersky, købmand 
Richard Boleslawsky Fedja, Suchowerskys søn 
Torleiff Reiss Sascha
Johannes Meyer Rylowitsch
Ivan Bulatoff En bonde
M. Tschernoff Machlers
Friedrich Kühne  Politichef
M. Hoch-Pinnova Tjenestepige hos fru Segal
Emmy Wyda Anna Arkadiewna, forstanderinde
Tatjana Tarydina     Natalia Petrowna, lærerinde
Elisabeth Pinajeff Hanne-Liebes klassekammerat

Instruktør: 
Carl Th. Dreyer

Udgivelsesår: 
1922

Land: 
Tyskland

Andre titler: 
Elsker hverandre (DK)
Love one Another (GB)
De märkta (SE)

Kategori:
Spillefilm

Længde: 
2833 meter

Format: 
35 mm - 1,33:1 - s/h - mute

Klip fra filmen

Plakat

Fotos fra filmen

Program 1

Program 2