Du skal ære din Hustru

(Carl Th. Dreyer, DK, 1925)

Om filmen / Du skal ære din Hustru

I familien Frandsens hjem slider hustruen Ida fra morgen til aften, mens den tyranniske ægtemand Viktor kræver konstant opmærksomhed og beklager sig over alt. Viktors gamle barnepige Mads harmes over Viktors konstante uvenlighed. Ida, hvis helbred er nedbrudt, lader sig overtale til at flytte hjem til sin mor en tid. Mads overtager husholdningen og bringer uro og umagelighed ind i Viktors velordnede hverdag. Efter en måned under Mads' tugt har Viktor lært at være forekommende og føjelig. Han længes intenst efter Ida. Hun er efterhånden blevet helt rask, men først efter en eftertrykkelig opsang fra Mads får Viktor lov at blive genforenet med sin elskede hustru.

Et kammerspil, der forener underfundig humor med subtil psykologisk observation. På nogle få scener nær holder Dreyer filmen inde i familiens lille lejlighed, så man hele tiden er tæt inde på personerne; Dreyer stod selv for scenografien, som angiveligt gengav en rigtig lejlighed ganske præcist, men dekorationen havde bevægelige vægge, så han frit kunne placere kameraet på alle sider af skuespillerne. Dreyer fastholder en bevidst uglamourøs hverdagsrealisme, men skildrer samtidig alle personerne med generøs sympati. Filmen er usædvanlig hurtigt klippet for en dansk film fra denne periode; den handler i høj grad om ægtemandens manglende blik for hustruens kærlige opofrelse, og her er det vigtigt hele tiden at vise, hvad de enkelte personer ser (og ikke ser), og hvordan de reagerer på det, hvad Dreyer gør gennem et fint konstrueret væv af point-of-view-indstillinger og halvnære og nære billeder.

Filmen blev ved sin fremkomst en helt usædvanlig stor succes i Frankrig, hvad der senere banede vejen for Jeanne d’Arc-filmen. Også eftertiden har sat den højt, ikke mindst på grund af realismen og tematikken: for de kritikere, der har set Dreyers optagethed af kvinders lidelse som omdrejningspunktet for hele hans værk, står den naturligvis centralt. Det er dog værd at understrege, at tonen i Du skal ære din Hustru er forsonlig og humoristisk, og filmen fremstår som en hyldest til en ægteskabelig lykke hvilende på gensidig respekt.

CASPER TYBJERG


 

Grundoplysninger / Du skal ære din Hustru

Andre titler:     Le Maître du Logis (FR)
Master of the House (US)
Mannen och hans överman (SE)
Kategori: Spillefilm
Produktionsselskab: Palladium
Distributionsselskab: Dansk-Svensk Film
Længde: 2430 meter - 115 min. (DVD)
Format: 35 mm - 1,33:1 - s/h - stum
Censur: Tilladt for alle
Biografpremiere: 5.10. 1925 / Palads
Forlæg: Efter Svend Rindoms skuespil 'Tyrannens Fald' (udgivet i bogform i 1919).

Credits / Du skal ære din Hustru

Instruktion  
Carl Th. Dreyer Instruktør
   
Manuskript  
Carl Th. Dreyer Manuskriptforfatter
Svend Rindom Manuskriptforfatter
   
Foto  
George Schnéevoigt  Fotograf 
   
Produktionsdesign  
Carl Th. Dreyer  Produktionsdesigner 
   
Medvirkende  
Johannes Meyer Victor Frandsen 
Astrid Holm  Ida, Victors kone
Karin Nellemose Karen, Victor og Idas datter
Mathilde Nielsen  Mads, Victors gamle barnepige
Clara Schønfeld Alvilda Kryger, Idas mor
Johannes Nielsen Doktoren 
Petrine Sonne Vaskekone
Vilhelm Petersen  

Plakat

Stills

Program 1 & 2

 

Manuskript