Handlingen / Vredens dag

Den unge kvinde Anne Pedersdotter er gift med den langt ældre præst Absalon Pederssøn. Absalons dominerende og strenge mor, Merete, er dog stadig ’kvinden’ i præstegården og har ikke høje tanker om sin svigerdatter. Da Anne for første gang møder sin mands søn af første ægteskab, bliver hun forelsket, og den unge Martin drages på samme måde mod sin fars kone. En lidenskabelig længsel efter hinanden er vakt til live i dem begge. Samme dag er Absalon med til at dømme en gammel kvinde, Herlofs Marte, til døden på bålet, efter anklager om heksekunst. Heksejagterne er på deres højeste i 1600-tallets Danmark, og den gamle kvinde har under torturens pinsler givet op over for det høje præsteskab.

Absalon plages efter heksebrændingen af samvittighedskvaler og skyld, mens Anne blomstrer i sin kærlighed til Martin. En aften kommer det til et opgør, hvor Anne slynger sandheden i ansigtet på sin mand, som dybt rystet går ud i natten. Anne ønsker ham død, og Absalon dør – ramt af et hjerteslag.

Ved Absalons båre anklager Merete i overværelse af biskop og præster Anne for at have forvoldt sin mands død ved hjælp af heksekunster. Martin vender sig i afsky væk fra Anne, og hun står alene tilbage med vanviddet lysende i ansigtet. Tvivlen om sine egne kræfter, oprøret mod Absalon og Meretes tyranni og endelig Martins svigt, har drevet den unge kvinde til sammenbruddet. Livet er forbi – døden på bålet venter.