Juvelerernes Skræk

(Alexander Christian, DK, 1915)

Om filmen

En frygtelig forbryder hærger byen, og intet sted efterlader han noget spor, der kan give politiet nogetsomhelst vink med hensyn til, hvem han er, hvordan han ser ud, eller hvor han opholder sig. Han har begået forbrydelse på forbrydelse, uden at politiet er nået et skridt videre. Ved hver forbrydelse har gerningsmanden efterladt en mærkelig hilsen; aftrykket af en skelethånd. I erkendelse af at stå magtesløse overfor denne uhyggelige modstander, tilkalder politiet den berømte privatdetektiv Tom Atkins.

Bag psedonymet "Skelethånden" skjuler sig en inder, der fornylig er kommen til byen og under navnet John Vermiel bebor et palæ i et af byens fornemste kvarterer. På palæets bagside har Vermiel ladet indrette en hemmelig udgang, så at han ad denne vej kan slippe til og fra sit tilflugtssted. Da Vermiel erfarer, at privatdetektiven er tilkaldt, udtænker han en plan, og det lykkes ham at fange detektiven i en udspekuleret fælde. Mens detektiven ligger bundet i kælderen under Vermiels palæ, overhører han, at Vermiel aftaler et møde på et gammelt teglværk. I sidste øjeblik undslipper detektiven sin dødsfælde og kan nu koncentrere sig om at fange Vermiel.

Detektiven klæder sig ud som vagabond og skjuler sig under tagspærene - og erfarer til mødet, at Vermiel planlægger at plyndre en af byens største juvelererforretninger. Vermiel opdager nu 'vagabonden' men gennemskuer ikke hans forklædning. Han føler sig dog ikke sikker og beder et par håndlangere holde øje med ham. Detektiven laver et optrin og kommer med en politidroske på stationen. Her kan han tage forklædningen af sig og fortælle om Vermiels planer. Vermiel kommer nu i politiets varetægt, men glæden varer kun kort, thi en halv time efter, at John Vermiel er bleven lukket ind i sin celle, er det allerede lykkedes ham at flygte, og jagten kan begynde forfra.


     
 

Grundoplysninger

   
  Andre titler:     Skelethaandens sidste Bedrift
Die Skelethand (DE)
The Skeleton Hand (GB)
La main de squelette (FR)
La mana del esqueleto (ES)
     
  Land: Danmark
     
  Kategori: Spillefilm
     
  Produktionsselskab: Nordisk Films Kompagni
     
  Distributionsselskab: Fotorama
     
  Længde: 943 meter
     
  Format: 35 mm - 1,33:1 - s/h - stum
     
  Biografpremiere: 20.12. 1915/ Palads
     
     
 

Credits

 
     
  Instruktion  
  Alexander Christian  Instruktør
     
  Manuskript  
  Carl Th. Dreyer  Manuskriptforfatter
     
  Foto  
  Hugo J. Fischer Fotograf
     
  Medvirkende  
  Aage Hertel John Vermiel, "Skelethaanden"
  Alf Blütecher Tom Atkins, detektiv
  Frederik Jacobsen Burns, opdagelsespolitiets chef
  Aage Lorentzen  
  Peter Jørgensen
   

Fotos fra filmen

Manuskript #1

 

Manuskript #2