Krigskorrespondenter

(Vilhelm Glückstadt, DK, 1913)

Om filmen

Bretton, som er journalist, har omsider opnået et avancement. Han har fået overdraget det hverv at forsyne det hovedstadsblad, han repræsenterer, med efterretninger fra den krig, som længe har hersket i Sydeuropa. Forsynet med et anbefalingsbrev fra krigsministeren sætter han sig veltilfreds i toget, der skal føre ham til krigsskuepladsen. Han er ung og rask og har ingen at tage afsked med. Undervejs træffer han en kollega ved navn Clark, der har samme mål. Langt borte fra byen bor den fattige fårehyrde Nikiva med sin datter Scura. De tror sig sikre for de fjendtlige soldater i den afsides egn, men en dag indhenter krigsuhyret dem, og inden aften er Scura faderløs. I dybe tanker sidder Scura ved sin faders grav, da hun hører råb om hjælp. Hun går efter lyden og finder Bretton forulykket, styrtet ned i en dyb kløft. Støttet og hjulpet af Scura når han atter tilbage til det sted, hvorfra han er styrtet ned. Hans første tanke gælder det anbefalingsbrev fra ministeren, der kan skaffe hans blad de store muligheder - men det er røvet, uden tvivl stjålet af hans "ven" og "kollega" Clark. 
Ved hjælp af Brettons anbefalingsbrev skaffer Clark sig en venlig modtagelse i hovedkvarteret. Generalen giver ham mange oplysninger, og Clark har rigeligt stof til en fængslende artikel. Da Bretton ankommer til hovedkvarteret mistænkes han for at være spion, da han ikke har de nødvendige papirer, men han bliver reddet af Scura, der elsker ham.
Det lille fredelige hus, i hvilket Scura har levet hele sit liv, findes ikke mere. En rå og overmægtig fjende har jævnet huset med jorden, og hun må nu flygte ind i det øde, hærgede land. Med usigelig vanskelighed lykkes det Scura at komme gennem den barske krig, og med fintmærkende instinkt har hun forstået, at Bretton er hende nær. Hun finder ham og redder ham ud af et brændende aeroplan. For Bretton venter et sidste opgør med Clark. Begge har de sikret sig de sidste nyheder - men hvem når at få dem afleveret først?


Credits

Produktionsselskab: Filmfabriken Danmark
   
Biografpremiere: 13.5. 1913 / Victoria-Teatret
   
Instruktion  
Vilhelm Glückstadt  Instruktør 
   
Manuskript  
Carl Th. Dreyer  Manuskriptforfatter 
   
Foto  
Alfred Lind Fotograf
   
Produktionsdesign  
L.A. Hjarne  Produktionsdesigner 
   
Medvirkende  
Emanuel Gregers Bretton, journalist
Bertel Krause Clark, journalist
Emilie Sannom Scura
Richard Jensen Generalen
Grethe Ditlevsen Danser
Ellen Tegner Haremsdame
Emilie Smith Danser
Valdemar Møller  

Grundoplysninger

Instruktør: 
Vilhelm Glückstadt

Udgivelsesår:
1913

Land: 
Danmark

Andre titler:
Krigskorrespondenten (SE)
Die Kriegskorrespondenten (DE)
War Correspondents (GB)

Kategori: 
Spillefilm

Længde: 
1218 meter

Format:
35 mm - 1,33:1 - s/h - stum