Penge

(Karl Mantzius, DK, 1915)

Om filmen

Klokken slår 11 på børsuret, da Saccard træder ind i børsrestauranten. Hans blik glider hurtigt hen over gæsterne, der sidder sammenstuvede ved små borde, og hans ansigt får et forundret udtryk. Den han søger er øjensynlig ikke til stede. Han sætter sig ved et af de små borde. Saccard dvæler i erindringen ved det sidste års begivenheder. Så vidt var det altså kommet ham efter den ulykkelige byggeaffære i fjor. De mennesker, som nu kun ofrer ham ligegyldighed, var dengang flokkedes om hans stol. Men nu vil Saccard ikke længere nøjes med et skin af rigdom.

For at nå sit mål, må Saccard have støtte fra sin bror, Rougon, den altformående minister, der efter katastrofen i fjor havde brudt med ham. Saccard tør ikke selv opsøge broderen, men via en tjener får han et hånligt brev fra broderen, der kun vil hjælpe ham med en stilling, hvis han lover at rejse til en af de franske kolonier. Da han kommer hjem, læser han et brev fra ingeniør Hamelin, der opholder sig i Lilleasien; et sted der efter hans mening rummer rige muligheder. Ville en rigmand blot række ham en hjælpende hånd, skulle han kunne mangfoldiggøre hans millioner.

Denne begejstring fænger i Saccards let modtagelige sind. Her har han jo et mål for virkeliggørelsen af sin drøm, men han vil gå forstandsmæssig til værks, bruge videnskab og penge som løftestang. Efter fem måneders slid og en del fusk er han endelig nået så vidt, at den fremtidige bestyrelse i "Universalbanken" kan afholde sit konstituerende møde. Nu da Saccard atter har rådighed kan han ikke bekæmpe spekulationslysten. Han gennemfører et storslået køb af papirer, der som følge af krigsrygter er faldende. Ved sit kup har Saccard tjent seks millioner; fire til banken og to til sig selv. Men udfaldet af en børsduel er Saccards fuldstændige ruin og "Universalbanken"s fallit.


     
 

Grundoplysninger

   
  Andre titler:     Money (GB)
L'argent (FR)
Moloch (DE)
     
  Land: Danmark
     
  Kategori: Spillefilm
     
  Produktionsselskab: Nordisk Films Kompagni
     
  Distributionsselskab: Fotorama
     
  Længde:  
     
  Format: 35 mm - 1,33:1 - s/h - stum
     
  Censur:  
     
  Biografpremiere: 31.12. 1915 / Palads
     
  Forlæg: .Efter Emile Zolas roman.
     
     
 

Credits

 
     
  Instruktion  
  Karl Mantzius  Instruktør
     
  Manuskript  
  Carl Th. Dreyer Manuskriptforfatter
     
  Medvirkende  
  Karl Mantzius Saccard
  Robert Schyberg Hamelin, ingeniør, Saccards ven
  Augusta Blad Fru Caroline, Hamelins søster
  Peter Nielsen Gundermann, bankier
  Carl Lauritzen Rougon, minister, Saccards bror
  Frederik Jacobsen Déjoie, kammertjener hos Saccard
  Christian Schrøder Busch
  Jutta Lund Mo'r Méchain
  Svend Aggerholm Mazaud, veksellerer
  Alma Hinding Mazauds hustru
  Lily Frederiksen Mazauds barn
  Aage Hertel Daigremont, rigmand
  Peter Jørgensen Huret, deputeret
  Erik Holberg Sabatini
  Torben Meyer  
  Oscar Nielsen  
  Ingeborg Spangsfeldt