Modtagelsen (Två människor)

Två Människor havde svensk premiere på Röda Kvärn i Stockholm 23. marts 1945. I den svenske filmografi kan man læse følgende:
”Två människor blev ett av SF:s största ekonomiska fiaskon genom tiderna, trots att dess inspelningskostnad var den lägsta av årets filmer. Filmen gick endast 5 dagar på premiärbiografen i Stockholm, sedan lades den på hyllan ...”.
For en mere detaljeret gennemgang af de svenske dagblades reaktioner: (link)

Två människor fik aldrig premiere i Danmark, men Dansk Filmsamfund arrangerede en visning 7/12 1947 i World Cinema, som Jørgen Roos indledte. De danske anmeldere var generelt enige i den overordnede vurdering af filmen som mislykket. Københavns anmelder mener dog ikke, at den er så dårlig, som svenskerne gjorde den til og ender sin anmeldelse med ordene: ”Med alle sine iøjnefaldende Fejl er den alligevel mere seværdig end de fleste af de Film, der samler fulde Huse i øjeblikket”.

Informations anmelder påpeger under overskriften ”En Fiasko, der bør have en Chance”: ”Vel er den ikke god, men selv en mislykket Carl Th. Dreyer-Film er interessant og dette Tilfælde naturligvis i særlig Grad paa Grund af Eksperimentet med kun to Roller”.


Af Lisbeth Richter Larsen | 07. juli