Nina Pens Rode

Nina Pens Rode (1929-92) i titelrollen i "Gertrud" (1965).
Nina Pens Rode spiller den altdominerende titelrolle i Dreyers sidste film Gertrud (1964).

Skuespillerinde. Født 22/5 1929, død 22/7 1992 – 63 år gammel.

Nina Pens blev uddannet som skuespiller fra Odense Teater i slutningen af 1940erne og fortsatte på Odense Teater indtil 1951, hvor hun flyttede til København. Her havde hun bl.a. engagement på Det Ny Teater og hos Stig Lommer i revyen Mestersangeren i Revyenberg.

Hun har kun medvirket i fem film og udtalte efter den første optræden på film i Dorte (Jon Iversen, 1951): ”Og da jeg så mig selv på lærredet, uh, jeg virkede saa grov, mine træk var ukendelige, munden større, end jeg troede. Øjnene helt anderledes. Efter det lovede jeg mig selv aldrig mere at ville filme”.

Efter et ægteskab med redaktør Mogens Lind, blev hun i 1959 gift med skuespillerkollegaen Ebbe Rode (1910-1998) og helligede sig herefter i nogle år hjem og børn. Dreyer lokkede hende dog tilbage på lærredet i 1964 til hendes mest markante filmrolle som Gertrud, hvor hun bl.a. spiller overfor Ebbe Rode, der har rollen som Gertruds tidligere elsker. Både Bodil Kjer og Lily Weiding havde sagt nej til rollen, og samarbejdet med Dreyer var da heller ikke uden problemer. De var uenige om rollens langsomme diktion og stive spillestil, men Dreyer fik altid det sidste ord. Nina Pens Rode værdsatte dog deres samarbejde. Hun beskriver Dreyer som "En dejlig kunstner, der elsker skønhed og gerne vil skabe noget smukt" og som havende "en fantastisk forståelse af kvinder". En mand, der var så dedikeret til sit arbejde, at han ville have fundet det helt naturligt, at man ringede til ham kl. 3 om natten for at diskutere sin figur.

Hun havde i øvrigt planer om at instruere film selv og fulgte derfor tilblivelsen af Gertrud med stor opmærksomhed.

Hun var kendt for sin kølige ynde og stolte fremtoning. I samtidens anmeldelser af Gertrud hedder det, at hun spiller ”saftløst” og er ”smuk men uden varme” – præcis som Dreyers vision af Gertrud.

Læs mere om Nina Pens Rode i Nationalfilmografien.

Af Birgit Granhøj | 24. maj