Handlingen / Du skal ære din Hustru

Du skal ære din Hustru (Carl Th. Dreyer, DK, 1925).

Victor Frandsen er gift med Ida, og sammen har de tre børn. Han kræver perfektion og underdanighed af sin familie, som må underlægge sig hans mindste luner. Idas tålmodige opofrelse har det triste resultat, at ægtemanden bare bliver mere og mere tyrannisk og utålelig. En dag er det helt galt. Intet kan gøre husets herre tilfreds og her træder Victors gamle barnepige Mads så ind på scenen. Hun ser hvordan familien lider under Victors tyranni, og i samråd med Idas mor lægger hun en plan: Ida må sendes bort, så Victor kan lære at få respekt for hendes store arbejdsindsats i hjemmet og med at holde sammen på familien.

Mads overtager husførelsen, og dermed bliver der vendt op og ned på Victors tilværelse. Mads lover sig selv, at hun nok skal få knækket hustyrannen. Langsomt indser Victor, hvilken enestående kone han har, og han lærer at forstå, hvor dårligt han behandlede hende, da hun trængte allermest til ham.

Efter en måneds tid under Mads’ tugt får Victor lov til at blive genforenet med sin elskede hustru – nu som en forandret og bedre ægtemand. Kvindernes sammensværgelse og kloge plan har vundet over hans hovmod.