Om Carl Th. Dreyer – liv og værk

Velkommen til websitet som er udsprunget af Filminstituttets store ønske om at tilgængeliggøre den unikke Carl Th. Dreyer-samling. Vi ønsker at formidle viden om Dreyer og vise nye sider af hans værk og virke.

Herunder finder du en kort beskrivelse af indhold og funktioner fordelt på sitets fire sektioner: Filmene, Om Dreyer, Galleri og Dreyers arkiv.

Du kan med fordel benytte Søg, hvis du ikke finder det indhold du er på udkig efter.

Der arbejdes løbende på, at alt kommer på plads: Både på carlthdreyer.dk samt på billedet herover hvor Dreyer og Lerdorff Rye ser til. Fotoet er fra optagelserne til 'Ordet' (Carl Th. Dreyer, DK, 1955).

 

OM FILMENE

Alt om Dreyers film
Her findes en komplet oversigt over Dreyers film - i kronologisk rækkefølge. Du kan vælge lister efter Dreyers funktion, og du kan vælge henholdsvis en spillefilm- og en kortfilmoversigt.

På det enkelte filmopslag er der komplette credits, stillbilleder, plakat, filmprogram, manuskripter, artikler og udvalgte anmeldelser. Du kan læse om filmenes handling, tilblivelse og modtagelse, se avisanmeldelser, læse om de litterære forlæg til manuskripterne samt finde mere baggrundsviden og relevante artikler.

Du finder også en liste over de projekter, Dreyer arbejdede på (ikke komplet). Nogle af hans ideer/manuskripter er siden blevet realiseret af andre instruktører. Dreyers manuskripter til disse projekter vil blive tilgængelige efterhånden som de scannes. Endelig kan man se en liste over de priser og hædersbevisninger, Dreyer og/eller hans film har modtaget.

På carlthdreyer.dk har vi konsekvent brugt filmenes originaltitler, dvs. at 'Jeanne d'Arcs Lidelse og Død' står som 'La Passion de Jeanne d'Arc'. Er man usikker på originaltitlen, kan man altid lave en søgning på den danske titel.
 

OM DREYER

Artikler om Dreyer og hans værk
Her findes omkring 35 nyskrevne artikler om Dreyer og hans filmværk, samt en del, der tidligere har været publiceret - de ligger som pdf-tekster. For at gøre det overskueligt, har vi organiseret artiklerne under 6 overskrifter:

Biografi : Om Dreyers liv og karriere, samt oversigt over modtagere af Carl Th. Dreyer-prisen og en omfattende litteraturliste.

Mennesker : Om de mennesker Dreyer har omgivet sig med - teknikere, skuespillere m.fl.

Steder : Om de selskaber og institutioner Dreyer har arbejdet for gennem sin karriere.

Metode : Personlige beretninger om Dreyers filmarbejde samt analyser og diskussion af hans arbejdsmetoder.

Temaer : Diskussioner og analyser af indholdet i Dreyers film

Filmisk stil : Om Dreyer som billedskaber - kameraarbejde, scenografi, klipning m.m.

Under dette menupunkt findes også et kort (under opbygning), der dels viser, hvor Dreyer har boet og dels viser, hvor han har rejst i verden. Desuden findes en litteraturliste, der inkluderer 'hele' værker om Dreyer og hans film. Det er altså ikke en komplet bibliografi, idet antologier, tidsskriftartikler m.m. ikke er med her.
 

GALLERI

Billeder, plakater, filmklip og Dreyers kortfilm
Her findes websitets udstilling og biograf! Med andre ord: alt det visuelle på carlthdreyer.dk. Du kan se stills fra alle Dreyers film, filmplakater, portrætbilleder, udvalgte genstande som er blevet affotograferet, filmklip fra de 14 spillefilm, Dreyers kortfilm i fuld længde, dokumentarfilm om Dreyer, interviews m.m.
 

DREYERS ARKIV

Database samt artikler om Dreyer-samlingen
Under dette menupunkt er det muligt at søge direkte i den omfattende Carl Th. Dreyer-samling. Der findes omkring 2.300 arkivposter i databasen (opgjort ultimo 2019), som dog indeholder langt flere enkeltdokumenter.  

Presserum

Find billeder, pressemeddelelse og information i vores presserum.