Om carlthdreyer.dk

Velkommen til websitet som er DFIs store satsning i forbindelse med tilgængeliggørelsen af den unikke Carl Th. Dreyer-samling. Vi ønsker at formidle viden om Dreyer og vise nye sider af hans værk og virke.

Herunder finder du en kort beskrivelse af indhold og funktioner fordelt på sitets fire sektioner: Filmene, Om Dreyer, Galleri og Dreyers arkiv.

FILMENE

Her findes en komplet oversigt over Dreyers film - i kronologisk rækkefølge. Du kan vælge lister efter Dreyers funktion, og du kan vælge henholdsvis en spillefilm- og en kortfilmoversigt. På det enkelte filmopslag er der komplette credits, stillbilleder, plakat, filmprogram, manuskripter og udvalgte anmeldelser. Du kan også læse om filmenes handling, tilblivelse og modtagelse, se avisanmeldelser, læse om de litterære forlæg til manuskripterne og finde mere baggrundsviden.
På carlthdreyer.dk har vi konsekvent brugt filmenes originaltitler, dvs. at 'Jeanne d'Arcs Lidelse og Død' står som 'La Passion de Jeanne d'Arc'. Er man usikker på originaltitlen, kan man altid lave en søgning på den danske titel.

Du finder også en liste over de projekter, Dreyer arbejdede på (ikke komplet). Nogle af hans ideer/manuskripter er siden blevet realiseret af andre instruktører. Dreyers manuskripter til disse projekter vil blive tilgængelige efterhånden som de scannes.

Endelig kan man se en liste over de priser og hædersbevisninger, Dreyer og/eller hans film har modtaget.

OM DREYER

Her findes omkring 35 nyskrevne artikler om Dreyer og hans filmværk, samt en del, der tidligere har været publiceret - de ligger som pdf-tekster. For at gøre det overskueligt, har vi organiseret artiklerne under 6 overskrifter:

  • Biografi (om Dreyers liv og karriere, samt oversigt over modtagere af Carl Th. Dreyer-prisen og en omfattende litteraturliste)
  • Mennesker (om de mennesker Dreyer har omgivet sig med - teknikere, skuespillere m.fl.)
  • Steder (om de selskaber og institutioner Dreyer har arbejdet for gennem sin karriere)
  • Metode (personlige beretninger om Dreyers filmarbejde samt analyser og diskussion af hans arbejdsmetoder)
  • Temaer (diskussioner og analyser af indholdet i Dreyers film)
  • Visuel stil (om Dreyer som billedskaber - kameraarbejde, scenografi, klipning m.m.)

Under dette menupunkt findes også et kort (under opbygning), der dels viser, hvor Dreyer har boet og dels viser, hvor han har rejst i verden. Desuden findes en litteraturliste, der inkluderer 'hele' værker om Dreyer og hans film. Det er altså ikke en komplet bibliografi, idet antologier, tidsskriftartikler m.m. ikke er med her.

GALLERI

Her findes websitets udstilling og biograf! Med andre ord: alt det visuelle på carlthdreyer.dk. Du kan se stills fra alle Dreyers film, filmplakater, portrætbilleder, udvalgte genstande som er blevet affotograferet, filmklip fra de 14 spillefilm, Dreyers kortfilm i fuld længde, dokumentarfilm om Dreyer, interviews m.m.

DREYERS ARKIV

Under dette menupunkt er det muligt at søge direkte i den omfattende Carl Th. Dreyer-samling. Der findes ved websitets åbning (juni 2010) omkring 2200 arkivposter i databasen, som dog indeholder langt flere enkeltdokumenter. Samlingen er under løbende katalogisering, og det vil blive meddelt, når hele samlingen er færdigkatalogiseret. 

Presserum

Find billeder, pressemeddelelse og information i vores presserum.