Prästänkan

(Carl Th. Dreyer, SE, 1921)

Om filmen

Prästänkan foregår i 1600-tallets Norge. Söfren, en ung teologisk kandidat, håber at få en ledig stilling som præst i en lille bygd, så han kan blive gift med kæresten Mari. For at få stillingen må han imidlertid gifte sig med forgængerens enke, den strenge Fru Margarete, der har lagt tre ægtemænd i graven. Mari flytter ind under dække af at være Söfrens søster, men hans forsøg på at være sammen med hende i smug forpurres atter og atter af Fru Margarete. En dag prøver han at fange hende på loftet ved at flytte en stige, men i stedet falder Mari ned og kommer alvorligt til skade. Söfren tilstår, og Fru Margarete fortæller, at hendes historie er den samme: hendes forlovede måtte også gifte sig med en præsteenke, hvis død de så måtte vente fem år på. Snart dør Fru Margarete, og Söfren og Mari kan gifte sig.

Filmen er en svensk produktion og følger samme opskrift, som havde gjort en række af Victor Sjöströms og Mauritz Stillers film til internationale successer: den udspiller sig i fortiden og er baseret på et litterært forlæg af en kendt forfatter; den bruger storslåede nordiske landskaber som baggrund, og dens personer er ikke simple helte eller skurke, men mennesker, der må kæmpe med svære moralske eller psykologiske dilemmaer.

I samtiden imponerede filmen på grund af både den næsten kammerspilsagtige koncentration om de tre hovedpersoner og det autentiske tidsbillede: dragter, rekvisitter og skikke er gengivet med stor omhu for den folkloristiske detalje, og Dreyer optog hele filmen på frilandsmuseet Maihaugen ved Lillehammer i rigtige 1600-tals-huse. Placeringen af kameraet blev vanskeliggjort af husenes faste vægge, men samtidig muliggjorde de, at kameraet kunne placeres hele vejen rundt om personerne. Også i sine følgende film foretrak Dreyer at arbejde i dekorationer med fire vægge, så han kunne fotografere personerne fra alle sider, og flere forskere har i nyere tid været optaget af den måde, hvorpå Dreyer skaber rumlig sammenhæng i denne film.

CASPER TYBJERG


     
 

Grundoplysninger

   
  Andre titler:     Præsteenken (DK)
Nach Recht und Gesetz (DE)
The Fourth Marriage of Dame Margaret (GB)
The Parson's Widow (GB)
La Quatrième Alliance de Dame Marguerite (FR)
Prestekonen (NO)
     
  Land: Sverige
     
  Kategori: Spillefilm
     
  Produktionsselskab: Svensk Filmindustri
     
  Distributionsselskab: Svensk Filmindustri
     
  Længde: 1935 meter - 94 min. (DVD)
     
  Format: 35 mm - 1,33:1 - s/h - stum
     
  Censur: Tilladt for alle
     
  Biografpremiere: 26.4. 1921 / Palads 
Urpremiere 4.10. 1920 i Sverige: i Rivoli og Record i Stockholm, Cosmorama i Göteborg, Drott i Karlstad, Röda Kvärn i Kristianstad og Odéon i Helsingborg.
I Norge fik filmen premiere 25.10. 1920 på Victoria og Westend Teater i Olso.
     
  Forlæg: Efter normanden Kristofer Jansons novelle "Prestekonen", som bygger på virkelige begivenheder fra omkring år 1600, hvor Margrete Pedersdatter i Tysnes overlevede tre præster. Novellen indgik i samlingen "Middelalderlige Bilder", som blev udgivet i 1901.
     
     
 

Credits

 
     
  Instruktion  
  Carl Th. Dreyer  Instruktør 
     
  Manuskript  
  Carl Th. Dreyer  Manuskriptforfatter
     
  Foto  
  George Schnéevoigt Fotograf
     
  Andre  
  Anders Sandvig Historisk konsulent 
     
  Medvirkende  
  Hildur Carlberg Margrethe Pedersdotter, præsteenken 
  Einar Röd Søfren, præstekandidaten
  Greta Almroth Kari, Søfrens forlovede
  Olav Aukrust Mager præstekandidat
  Kurt Welin Fed præstekandidat
  Mathilde Nielsen Gunvor, tjenestepige i præstegården
  Emil Helsengreen Steinar, karl i præstegården
  William Ivarson Præst
  Lorent Thyholt Klokker
  Ivar Blekarstad Bonde
  Peter Kraabøl Bonde
  Olav Aasmundstad   
  Anton Lie  
  Einar Lunde  
  Kristen Holbø
   

Klip fra filmen

Plakat

Fotos fra filmen