Prästänkan

(Carl Th. Dreyer, SE, 1921)

Prästänkan foregår i 1600-tallets Norge. Söfren, en ung teologisk kandidat, håber at få en ledig stilling som præst i en lille bygd, så han kan blive gift med kæresten Mari. For at få stillingen må han imidlertid gifte sig med forgængerens enke, den strenge Fru Margarete, der har lagt tre ægtemænd i graven. Mari flytter ind under dække af at være Söfrens søster, men hans forsøg på at være sammen med hende i smug forpurres atter og atter af Fru Margarete. En dag prøver han at fange hende på loftet ved at flytte en stige, men i stedet falder Mari ned og kommer alvorligt til skade. Söfren tilstår, og Fru Margarete fortæller, at hendes historie er den samme: hendes forlovede måtte også gifte sig med en præsteenke, hvis død de så måtte vente fem år på. Snart dør Fru Margarete, og Söfren og Mari kan gifte sig.

Filmen er en svensk produktion og følger samme opskrift, som havde gjort en række af Victor Sjöströms og Mauritz Stillers film til internationale successer: den udspiller sig i fortiden og er baseret på et litterært forlæg af en kendt forfatter; den bruger storslåede nordiske landskaber som baggrund, og dens personer er ikke simple helte eller skurke, men mennesker, der må kæmpe med svære moralske eller psykologiske dilemmaer.

I samtiden imponerede filmen på grund af både den næsten kammerspilsagtige koncentration om de tre hovedpersoner og det autentiske tidsbillede: dragter, rekvisitter og skikke er gengivet med stor omhu for den folkloristiske detalje, og Dreyer optog hele filmen på frilandsmuseet Maihaugen ved Lillehammer i rigtige 1600-tals-huse. Placeringen af kameraet blev vanskeliggjort af husenes faste vægge, men samtidig muliggjorde de, at kameraet kunne placeres hele vejen rundt om personerne. Også i sine følgende film foretrak Dreyer at arbejde i dekorationer med fire vægge, så han kunne fotografere personerne fra alle sider, og flere forskere har i nyere tid været optaget af den måde, hvorpå Dreyer skaber rumlig sammenhæng i denne film.

CASPER TYBJERG


Produktionsselskab: Svensk Filmindustri
Distributionsselskab:  Svensk Filmindustri
Censur:  Tilladt for alle
Biografpremiere: 26.4. 1921 / Palads 
Urpremiere 4.10. 1920 i Sverige: i Rivoli og Record i Stockholm, Cosmorama i Göteborg, Drott i Karlstad, Röda Kvärn i Kristianstad og Odéon i Helsingborg.
I Norge fik filmen premiere 25.10. 1920 på Victoria og Westend Teater i Olso.
Forlæg:  Efter normanden Kristofer Jansons novelle "Prestekonen", som bygger på virkelige begivenheder fra omkring år 1600, hvor Margrete Pedersdatter i Tysnes overlevede tre præster. Novellen indgik i samlingen "Middelalderlige Bilder", som blev udgivet i 1901.

Instruktion

Carl Th. Dreyer  Instruktør 

Manuskript

Carl Th. Dreyer  Manuskriptforfatter 

Foto

George Schnéevoigt Fotograf 

Andre

Anders Sandvig  Historisk konsulent 

Medvirkende

Hildur Carlberg Margrethe Pedersdotter, præsteenken 
Einar Röd Søfren, præstekandidaten
Greta Almroth Kari, Søfrens forlovede
Olav Aukrust Mager præstekandidat
Kurt Welin Fed præstekandidat
Mathilde Nielsen Gunvor, tjenestepige i præstegården
Emil Helsengreen Steinar, karl i præstegården
William Ivarson Præst
Lorent Thyholt Klokker
Ivar Blekarstad Bonde
Peter Kraabøl Bonde
Olav Aasmundstad   
Anton Lie  
Einar Lunde  
Kristen Holbø

Instruktør: 
Carl Th. Dreyer

Udgivelsesår: 
1921

Land: 
Sverige

Andre titler: 
Præsteenken (DK)
Nach Recht und Gesetz (DE)
The Fourth Marriage of Dame Margaret (GB)
The Parson's Widow (GB)
La Quatrième Alliance de Dame Marguerite (FR)
Prestekonen (NO)

Kategori: 
Spillefilm

Længde:
1935 meter - 94 min. (DVD)

Format:
35 mm - 1,33:1 - s/h - stum

Klip fra filmen

Plakat

Fotos fra filmen